Naturreservat på Tånga Hed snart verklighet

Nu är det bara finjusteringar som ska göras innan Vårgårda får ett helt nytt naturreservat på gångavstånd från centrum. Inom ett halvår ska allt vara klart för att en del av Tånga hed ska bli natureservat.
Om några månader kan ett 39 hektar stort område vid Tånga hed bli klassat som naturreservat. Byråkratins kvarnar har nu nästan malt färdigt och det återstår nu bara att formulera ett beslut tillsammans med hur reservatet ska skötas och det väntas bli klart före sommaren. Tånga Hed har under flera hundra års tid använts som betesmarker och där man hämtat foder åt djuren. På detta sätt har den hed uppkommit som sedermera lockat flera mycket sällsynta växter och fjärilar som trivts på just sådan hedmark. Under andra halvan av 1800-talet och första halvan av 1900-talet användes den som exercished. Under de senaste 40 åren har dock heden på sina ställen växt igen och därför ska en del av denna skog huggas ned för att området ska få sin ursprungliga natur tillbaka. Heden ska betas hårt i framtiden och även brännas då och då. På det sättet ska området se ut som det gjort de senaste 600 åren. På gångavstånd från Vårgårda centrum.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".