Milstolpens ledning får skarp kritik

Nu riktar arbetsmiljöinspektionen skarp kritik emot äldreboendet Milstolpens ledningen, som skyllt problemen på vårdpersonalen.
Det var i december förra året som Arbetsmiljöinspektionen besökte Milstolpen. Efter det uppmärksammade fallet med 97-årige Helge Demker, som avled efter att ha fått ligga med bruten rygg i flera dagar utan läkarvård. Nu kommer ett kritiskt inspektionsmeddelande och kritiken riktas nästan uteslutande emot ledningen, som tidigare skyllt problemen på vårdpersonalen. Det var strax innan jul som arbetsmiljöinspektionen gjorde sitt besök på Milstolpen. Då hade mediekarusellen satt igång rejält kring äldreboendet. Pressen på de anställda var enorm och Brämhult hade beslutat att problemavdelningen 2 skulle stängas. I Arbetsmiljöinspektionens meddelande slår man fast det som personalen hävdat: Att felet främst finns hos arbetsledningen. Många chefsbyten på kort tid, bristande stöd till personalen ifrån sjuksköterske- och chefshåll och dålig kommunikation, har lett till problemen menar arbetsmiljöinspektionen, och i förlängningen de tragiska händelser som inträffat på Milstolpen. Ledningen har hela tiden skyllt problemen på personalen. Kommundelschefen Birgitta Olofsson har bland annat sagt att personalen har bristande empati. Arbetsmiljöinspektionen slår också fast att politikerna i kommundelsnämnden har ett stor del av ansvaret som arbetsgivare, ett ansvar man inte velat ta, istället har man hänvisat till tjänstemännen på kommundelen. Nu kräver arbetsmiljöinspektionen att Brämhult tar itu med det här ordentligt, analyserar, kartlägger och att de redovisar resultatet i mitten av februari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".