Nedskärningar på fritidsgårdar

Flera av Borås fritidsgårdar tvingas i år stänga flera kvällar i veckan och säga upp personal för att klara ekonomin. Det visar en kartläggning som Radio Sjuhärad har gjort.
Sju av tio kommundelar väljer att låta nedskärningarna drabba fritidsgårdarna. Fritidsverksamheten är inte nödvändig enligt lag, till skillnad från skola, barn- och äldreomsorg. Därför tvingas politikerna ofta välja fritidsverksamheten när de måste skära ner. Enligt Radio Sjuhärads kartläggning kommer i år tio av 18 fritidsgårdar att skära ner, totalt omkring två och en halv miljon kronor, eller tio procent. Vissa kommundelar och gårdar drabbas mer. I Dalsjöfors blir nedskärningen 45 procent, fritidsgården i Gånghester ska exempelvis helt drivas av frivilliga krafter. Sandared tvingas spara 30 procent av fritidsgårdens anslag och Hulta och Viskafors 20 procent. Många fritidsledare får sluta och gårdar stängs flera kvällar i veckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".