Mängder med anmälningar mot könsdiskriminerande reklam

Det finns starkt köndiskriminerade reklam i de leksakskataloger som skickas ut inför julen. ERK, näringslivets etiska råd mot köndiskriminerande reklam, får in mängder med anmälningar under december.

Det kan komma att stiftas en lag mot köndiskriminerande reklam. Just nu pågår en utredning kring ett lagförslag som ska presenteras i januari.

Radio Sjuhärad lät några femåriga förskolebarn titta igenom leksakskataloger som skickats direkt till hemmen.  

Tillsammans med Donica, Wilma, Ludvig, Oliver och Kevin kollar vi igenom en av många leksakskataloger som dimper ner i hemmen i sjuhärad så här innan jul.

Flickorna har en klar bild av av dom leker med - det som presenteras i katalogerna som är rosa det vill flickonra ha - och killarna vill vara som pojken i katalogen som spelar elgitarr.

En del leksakskatloger anmäls för att vara könsdiskriminerande berättar Jan Fager vid ERK. Han ser extra allvarlig på könsdiksriminerande reklam när det handlar om barn - men tror inte att lagstifning löser problemet med könsdiskriminerande reklam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".