Skrotsamlaren i Björketorp gäckar kommunen

En förfallen gård i Björketorp som förvandlats till ett skrotupplag fortsätter att vålla huvudbry för Marks kommun. I nästan tio år har kommunen letat efter ägaren utan att hitta honom. Det senaste försöket att röja upp tomten med kronofogdens hjälp slutade med fiasko.
Redan i mitten av 90-talet reagerade bland annat grannar på förfallet på tomten i Björketorp. Sedan dess har polis, kronofogde och Marks kommun försökt få tag på mannen som är i 70-årsåldern, utan att lyckas. Mannen tycks samla på i stort sett allt, och dyker enligt grannarna ibland upp på den lilla gården, men försvinner lika fort igen. I över ett halvår stod han antecknad som avliden, eftersom brevbäraren hade fått sådana uppgifter, men mannen lever. I höstas trodde dock Marks kommun att man lyckats lösa problemet. Man hade då fått tillstånd att med hjälp av kronofogden få tomten uppröjd. Men det besöket slutade med fiasko. När kronofogden kom dit och skulle ta hand om skrotet, så skulle enligt tillståndet bland annat sex däck tas om hand, två båtvrak och en del andra saker. Men kronofogden hittade enligt egen utsago sju däck och tre båtvrak. Och för att kronofogden ska kunna göra något, så måste han veta exakt vad som ska tas om hand, och det visste han ju inte när det fanns ett däck och ett båtvrak för mycket. Så kronofogden åkte hem utan att göra någonting.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".