Gudrun Schyman avgår som vänsterledare

Gudrun Schyman avgår som partiledare för vänsterpartiet, det meddelade hon på en presskonferens i Stockholm klockan kvart över nio. Hennes skatteaffärer blev för mycket för partiet, och hon har fått hård kritik, även av en växande skara partikamrater.
- Jag tror att jag mycket väl hade kunnat bidra i arbetat att återupprätta partiets förtroende, men det var bara under förutsättningen att det fanns ett hundraprocentigt stöd i partiet, och så är inte fallet, sa Gudrun Schyman på presskonferensen. En av dom som varit mycket hård i sin kritik av Schyman är Kjell Eliasson, ordförande för vänsterpartiet i Älvsborg, och han säger: - Det här är jäkligt allvarligt, för det handlar om hela partiets trovärdighet. Kjell Eliasson menar att när en ledande företrädare för vänsterpartiet agerar stick i stäv med partiets principiella inställning att man ska betala skatt för att stödja dom svaga grupperna i samhället, då blir situationen alltför besvärande. Lennart Andreasson, vänsterpartiets ledande namn i Borås, säger: - Det här är ju mycket allvarligare än till exempel hennes alkoholproblem, där hade jag inga problem att ställa upp på hennes sida. Men det här är mycket svårare att försvara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".