Larm om älgsjukan falskt

Larmet om den så kallade Älvborgssjukan bland älgar i Sjuhärad var falskt. Det fanns inget fog för katastroflarmet. Det framgår av en ny forskningsrapport.
Det är forskaren Emil Broman vid institutionen för miljövetenskap vid Göteborgs universitet som lägger fram forskningsrapporten om älgsjukan på fredag. Många misstänkte att miljöfaktorer låg bakom när ett stort antal döda älgar hittades under åttiotalet. Jägare och miljöintressen fick regeringen att satsa många miljoner kronor på att finna orsaken till sjukan. Men Emil Broman hävdar att det var jägarnas egna jaktmetoder som orskade det hela, det skriver Göteborgsposten. Jägarna sköt tjurar och kalvar och sparade älgkorna. Det mesta tyder sen på att ålderskrämpor och sviktande immunfösvar orskade de gamla älgkornas död. Älgstammen under 80-talet var också mycket stor och det var inte konstigt att det påträffades en hel del döda djur, skriver Emil Broman i sin rapport.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".