Läkemedelsnotan skall minskas

Västra Götalandsregionen försöker minska kostnaderna för läkemedel. Ett underskott på 250 miljoner hotar i år och nu rekommenderas alla som skriver ut läkemedel att välja det billigaste alternativet.
Direktiven till utskrivning av mediciner finns i den årliga läkemedelslistan, som presenterades av Läkemedelskommittén i Västra Götaland i går. Det är så kallade generiska läkmedel som kan bytas ut. När läkemedel betraktas som likvärda skall det billigaste användas. På årets baslista finns 256 läkemedel där 50 är utbytbara. Förra året ökade läkemedelskostnaderna i Västra Götalandsregionen med 115 miljoner kronor mer än budgeterat. Bland annat ökade kostnaden för depressionsbehandling och blodfettssänkande behandling. Men att läkemedelskostnaden numera ligger på landstingens ansvar har bromsat ökningarna jämfört med tidigare. Jämfört med andra regioner och landsting hade Västra Götaland förra året bland dom lägsta kostnadsökningarna, 6,3 procent, för läkemedel. Ändå hotar i år ett underskott på en kvarts miljard kronor för regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".