Dåligt väder höjer försäkringar

Storm och åskskador har ökat kraftigt i Sjuhärad och i tidigare Älvsborgs län. Det visar Länsförsäkringars statistik för förra året. Nu höjer bolaget premien på hemförsäkringar.
Enligt Länsförsäkringars statistik har de sk naturrelaterade skadorna, till exempel avblåsta tak och åskskadade datorer, ökat dramatiskt i Sjuhärad och gamla Älvsborgs län. Storm- och översvämningsskadorna ökade från 145 stycken år 2001, till 970 förra året. Antalet brand- och åskskador har nästan fördubblats under samma tid. Länsförskringar hävdar att det inte är försäkringstagarna som har blivit bättre på att anmäla skadorna eller blivit sämre på att skydda sig, utan det är vädret som har blivit sämre. Vädrets verkningar har blivit dyra för Länsförsäkringar. Kostnaden har ökat från 24 miljoner kronor till 100 miljoner på ett år. Därför höjer nu Länsförsäkringar premierna på hemförsäkringar med tio procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".