Olaglig jakt på golfbana i sex år

I över sex år har ett jaktlag jagat olagligt på golfbanan i Mark.
Området är detaljplanelagt och då krävs att polisen ger tillstånd till jakt. 
Tillståndet för jakten gick ut i mars 2001.

Marks kommun tillåter jakt i flera områden som ligger mycket nära bebyggelse. Exempelvis tillåts jakt i Skene, dels helt nära det stora bostadsområdet Sandvallsäng, kring bostadsområdet Heden, men också i Kinna. Det finns exempel på jaktområden som bara ligger något hundratal meter från dagis också.

Detta har Radio Sjuhärad berättat tidigare.

Men nu visar det sig också att golfbanan, den sk skogsbanan på nio hål, samt ett bostadsområde i Brättingstorp, ingår i de områden som kommunen arrenderat ut för jakt.

Inget tillstånd
Arrendet för golfbanan fanns långt före det blev golfbana, men när området planlades för drygt sju år sedan fick jaktlaget på tre personer ett tidsbegränsat tillstånd till mars 2001 av polisen i Kinna.

Men sedan dess finns inget tillstånd, men jakten har fortsatt där varje höst. Under älgjakten har banan stängts, men eftersom det finns vandringstigar i området som används mycket för friluftslivet så har ändå mängder med människor vistats i omtrådet. Men rådjursjakt har också pågått där tidiga morgnar under hösten, sk pyrschjakt.

Den ansvarige för jaktlaget säger sig alltid ha jagat och säger sig ha uppfattningen att något polistillstånd inte behövs. Men enligt polisen i Kinna är det ett brott att jaga utan tillstånd.

Inget bra svar
Varför kommunen arrenderar ut detaljplanelagda områden till jakt finns det idag inget bra svar på.

Bland annat har det aldrig gjorts någon ordentlig översyn av jaktarendena. De arrenden som gjorts för 20 eller 30 år sedan har fortsatt att gälla utan att någon sett över dom.

Dessutom har den tjänst som exploateringsingenjör, som ansvarat för arrendena, bytts flera gånger de senaste åren. Det har också varit oklara chefslinjer, dvs vem som har varit ansvarig chef för arbetet med jaktarrendena.

Men det är jaktlaget som har ansvaret för att söka tillstånd från polisen för att jaga inom tättbebyggt område, dvs detaljplanelagt område - det råder det ingen tvekan om.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".