Inget kraftverk i Ljungaån

Det blir inget kraftverk i Ljungaån vid Öresjön i Marks kommun. Miljödomstolen sa igår nej till ansökan från en lantbrukare i Örby. Miljödomstolen anser att naturvärdena är viktigare än en eventuell företagsvinst.
Striden om ett kraftverk i Ljungaån har varit lång och intensiv. Det är en lantbrukare i Örby som velat bygga ett kraftverk vid en redan befintligt damm vid ett nedlagt sågverk. Men naturvärdena är höga på platsen. I Öresjön där Ljungaån rinner ut, finns insjööring och det är enda kända stället i Viskans avrinningsområde där insjö-öringen finns. Ljungaån är den viktigaste vattendraget som öringen fortplantar sig i. Dessutom finns den utrotningshotade flodpärlmusslan i ån. Miljödomstolen anser enligt domen att det finns så höga naturvärden att den nytta som ett kraftverk skulle innebära inte räcker för att det ska bli tillåtet med ett sådant. Miljödomstolen ifrågasätter också om den damm som finns där är laglig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".