Sämre ekonomi än väntat i Borås

Borås kommun gjorde ett något sämre resultat förra året än väntat. Överskottet blev förra året 61 miljoner kronor mot budgeterade 75 miljoner.
Men det är inte bara kommunen som har svårt med ekonomin. Det har också de kommunala bolagen. I Borås har fem kommunala bolag slagits samman till en kommunal koncern, Borås Stadshus AB. Den koncernen har aldrig, under de fem år den funnits, haft så dålig ekonomi som i år, minus 20 miljoner kronor. Inom koncernen brukar Borås Djurpark täcka sitt underskott med pengar från bland annat Borås Energi Nät. Så skedde också förra året. Koncernens syfte är helt enkelt att Borås ska slippa skatt. Kommunstyrelsens ordförande, moderata kommunalrådet Björn Bergqvist, är kritisk till kontruktionen. Däremot säger vänsterpartisten Lennart Andreassson att kommunen bara använder sig av befintligt skattelagstiftning och härigenom får en inkomstförstärkning på 12 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".