Stugägare vid Öresjön måste betala avlopp

Allt fler bosätter sig permanent i Sjöstaden, sommarstugeområdet vid Krok vid Öresjön i Marks kommun. Nu måste området få kommualt avlopp och det blir stugägarna själva som får betala.
Sommarstugeområdet vid Krok i Örby är ett sommastugeområde som började byggas på 30-talet. Till en början var det ett sommarstugeområde, framförallt för Kinnabor. I dag har området förvandlats. Enligt fastighetsmäklaren Håkan Andersson på Sparbankens Fastighetsbyrå så kan området betecknas som högintressant. En del av fastigheterna kostar idag upp mot miljonen. Det visar statistik från Fastighetstbyrån i Mark. Allt fler väljer att bo där året runt. Men det finns ett stort problem, det finns inget kommunalt avlopp. Behovet blir större för varje år som går och kraven på att ordna avloppen en gång för alla blir allt starkare. I dag är storleken på stugorna begränsad till mellan 50 och 80 kvadratmeter. Men en del husägare har genom att bygga suteränghus kunnat bygga över hundra kvadratmeter. Under våren kommer alla husägare att kallas till möte. Då ska komunen berätta vad det kostar att ansluta sig till kommunalt avlopp. Det finns bland annat planer på att borra en ledning under Öresjön. Men det blir stugägarna som får betala. Som lockbete kommer kommunen erbjuda möjligheten att bygga större hus på tomterna vid Örejsön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".