Bråk om gammal flygel

Den privata exklusiva Åhaga konsert- och mässhall vill lägga beslag på Bäckängsskolans konsertflygel. De menar att orkesterföreningen har rätt till flygeln enligt ett 40 år gammalt protokoll.
Åhaga, den gamla lokverstaden renoverades för 35 miljoner kronor och blev en mycket exklusiv konsert- och mässhall. Bakom Åhaga står en stiftelse där några av Borås rikaste män hittas. Länge har man försökt hitta en flygel så billigt som möjligt utan att lyckats, men nu har ett över 40 år gammalt papper rotats fram ur stadsarkivet, ett protokoll från dåvarande stadsfullmäktige som. I ett brev till kommunstyrelsen i Borås hävdar Lennart Rosengren, som är initiativtagare och styrelsemedlem i stiftelsen men också ordförande i Borås orkesterförening, att protokollet visar att orkesterföreningen äger flygeln och att den därför ska flyttas till Åhaga. På Bäckäng blev man mycket förvånad. Den har stått där i över 40 år och används regelbundet. I protokollet från november 1959 står det att staden ska köpa in en flygel för orkesterföreningens konserter. Att orkesterföreningen också står som ägare finns det inget som säger, men det blir nu kommunstyrelsen som avgöra var flygeln ska stå. På Bäckängskolan tänker man inte gå med på att flygeln flyttas och har vänt sig till stadsjuristen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".