Åtal mot bonden som vanvårdade djur

Storbonden i Mark, som vanskött sin gård med en stor mängd nötdjur, åtalas senare i vår. Enligt åklagaren kan det handla om både djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.
Ekonomiska problem och sjukdom har gjort att familjen, som har gården i Marks kommun med hundratals djur, inte kunnat sköta sin gård ordentligt. Därför har Marks kommun, som ansvarar för tillsynen av djurskyddet, beslutat att tvångsomhändertaga 160 nötdjur. Åklagaren tar inte ställning till varför djuren misskötts. Istället ska åklagaren och polisutredningen försöka slå fast hur länge de eventuellt misskötts och på vilket sätt. Det finns två möjliga åtalspunkter. För att bevisa eventuellt djurplågeri måste åklagaren visa att ägarna haft uppsåt att skada djuren eller att ägarna varit grovt oaktsamma. När det gäller brott mot djurskyddslagen räcker det med att bevisa att ägarna varit oaktsamma. De närmaste två månaderna samlar polis och åklagare in material till utredningen, bland ska veterinärer och tillsynsenheten på Marks kommun höras. Sedan ska åklagaren avgöra vilket åtal det blir, något som kan om några månader. Men det är oklart om rättegången hålls under våren eller först i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".