Säpo kartlägger irakier i Västsverige

Säkerhetspolisen kartlägger irakier i Västsverige inför helgens demonstrationer mot ett krig i Irak. Personer med irakisk bakgrund har kallats till samtal hos Säpo i Göteborg.
Personer med irakisk bakgrund har kallats till samtal hos Säpo i Göteborg och nu är flera av dem oroliga för att de ska ha hamnat i Säpos register på grund av sina åsikter eller sitt ursprung. Säpo har bland annat frågat irakierna vad dom tycker om George Bush och Saddam Hussein och läget i världen. Margareta Nilsson, som är chef för säkerhetspolisen i Göteborg, säger till Göteborgsposten att syftet med samtalen är att få in kunskaper för att kunna göra en analys av läget. Hon förnekar att det handlar om registrering. I morgon planeras massiva demonstrationer över hela världen, bland annat i Borås, mot ett Irak-krig. Uppemot tio miljoner människor i 60 länder väntas delta i demonstrationerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".