Hundraårig damm rivs

Efter miljödomstolens nej till ett kraftverk i Ljungaån vid Öresjön i Mark, pratar miljövänner om ett unikt tillfälle att riva befintlig damm och satsa stora pengar i att försöka återställa ett unikt område.
För någon vecka sedan kom domen från Miljödomstolen, det blir inget tillstånd för ett vattenkraftverk. Därmed var faran för att miljön i ån ytterligare skulle försämras undanröjd. I ån fortplantar sig Öresjöns insjö-öring som blivit allt sällsyntare och Ljungaån har varit det viktigaste vattendraget för den fortplantningen. Även den utrotningshotade flodpärlmusslan finns i ån. I domen fanns inte bara ett nej till vattenkraftverket utan också ett nej till att godkänna och göra den damm som finns i ån laglig. Det här öppnar möjligheter att planera för en rivning av dammen och återställa vattendraget och ge både öringen och flodpärlmusslan betydligt bättre möjligheter. Redan har länstyrelsen tagit vissa kontakter för att möjliggöra en sån här utveckling. Experter på länstyrelsen säger att de aldrig tidigare sett en dom som också olagligförklarar en dam som funnits i över hundra år och de är lite osäkra på vad det betyder. På Kammarkollegiet är ansvariga dock säkra, domen innebär att dammen kan rivas när domen vinner laga kraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".