Eritreanen Tecle Beyene hotas av utvisning. Foto: Mats Tiborn.

Eritrean från Borås utvisningshotad

Tortyrhotade eritreaner hotas av utvisning i Sverige. Både Amnesty och FN är kritiska.
Tecle Beyene i Borås är en av de som hotas av utvisning.

Sedan årsskiftet har migrationsverket börjat visa ut eritreaner som söker asyl i Sverige. Amnesty International menar att detta är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Både Amnesty och FN menar att just eritreaner som sökt asyl i ett annat land löper stor risk att bli förföljda och torterade i sitt hemland. Tecle Beyene, bosatt i Borås sedan september 2006, är en av dem.

Under de senaste åren har färre än tio personer skickats tillbaka till Eritrea från Schengen-länder.

- Jag är rädd. Jag vet inte vad som kommer hända mig om jag skickas tillbaka, säger han.

Känner ångest
Pressen har gjort att Tecle förlorat vikt. Han har tappat aptiten och känner ångest. 2003 kom Tecle Beyenne till Sverige efter att ha flytt från militärtjänstgöring i hemlandet. Han ville inte riskera att döda någon som inte hade gjort honom något.

Sedan september 2006 har han gömt sig i Borås. Han sökte asyl, men blev nekad. Nu sitter han inlåst på migrationsverket i Kållered utanför Göteborg i väntan på att skickas tillbaka.

- Jag flydde för att undgå att dö, säger han. Svenskar känner ju till situationen i Eritrea. Det skrivs om det i massmedia! Varför vill de då skicka tillbaka mig?

Enligt migrationsverkets beslut är det dock inte humanitärt angeläget att Tecle får stanna.

Mats Tiborn
mats.tiborn@sr.se
tel 033-177500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".