Hårdare serveringsregler för alkohol i Mark. Foto:Ida Eklund, Scanpix.
Alkohol

Hårdare alkoholregler i Mark...

Det blir nu hårdare regler för alkoholservering i Marks kommun . Exakt vilka skärpningar det blir vill politikerna hålla hemligt för att partierna i lugn och ro ska få diskutera detta.

Trots att det efter fem år fanns ett färdigt förslag till nya serveringsbestämmelser för alkohol så ville politikerna i Marks socialnämnd se över bestämmelserna en gång till.

Och nämndens socialdemokratiske ordföranden Ove Eglinger vill inte berätta hur reglerna ska skärpas.

- Vi politiker vill i lugn och ro diskutera de ändringar som nu finns föreslagna utan inblandning av några  

Det är ett mångårigt arbete som politikerna i socialnämnden gjort för att komma fram till vilka riktlinjer som ska gälla för alkoholservering i kommunen. I över fem år har frågan stötts och blötts utan att politikerna lyckats komma fram till et skrivet dokument för vilka regler som ska gälla.

Frågan har för något år sedan varit ända uppe i fullmäktige men fick bakläxa. Ett förslag skulle upp till behandling  i socialnämnden i december, men bordlades. Därefter kom det istället upp på bordet i socialnämnden under onsdagen den här veckan- Men återigen bordlades frågan. Då efter att Ove Eglinger, nämndens ordförande och vänsterpartiets representant, Per Blank kommit med förändringar i skrivningarna som nu Ove Eglinger vägrar att berätta om.

Redan tidigare har man markant försvårat för tillstånd vid evenemang för allmänheten som Björketorps marknad och Hyssna bränbollsturnering som numera är helt torrlagda och som också finns inskrivet i det förslag som diskuteras. Men det finns också en diskussion hur svårt det ska vara att servera alkohol efter klockan ett på natten på restaurangerna. I dag har en handfull restauranger ett tillstånd att servera till klockan två. I förslaget nu fanns möjlighet att ha öppet till två om restaurangen också har minst två vakter hela kvällen, men det är en av texterna som nu försvinner, ytterligare textförändringar diskuteras för att göra tillstånden mer restriktiva men vad det handlar om vill alltså inte Ove Eglinger berätta.

Andra skärpningar av reglerna är att när slutna sällskap som föreningar och företag vill ha möjlighet att bjuda på alkohol vill kommunen också ha in hela gästlistan till kommunen som då blir offentlig. Därmed kan vem som helst se vilka som deltar i en politisk förenings sammankomter där alkohol serveras. Den personliga integriteten är dock inte i fara menar Ove Eglinger .

- Det är ett litet ingrepp i den personliga integriteten, jämfört med de vinster vi gör för att hindra alkoholens skadliga verkningar.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".