1 av 5
Kunskapens Hus i Marks kommun
2 av 5
Sundlergymnasiet i Vårgårda
3 av 5
Almåsgymnasiet i Borås
4 av 5
Kunskapskällan i Herrljunga
5 av 5
Jessica Lindh. Foto: Sofia Boo

Valfrihetsrevolutionen på gymnasiet

Utbudet inför årets gymnasieval är större än någonsin. Detta kommer att uppmärksammas i SR Sjuhärad denna vecka, både i nyheter och program.

Länkar till din hjälp

Fler länkar längst ner på sidan.

Det finns tio kommunala gymnasier i Sjuhärad, och åtta fristående. Antalet program och varianter av program blir allt fler - från år till år.

På fredag ska blivande gymnasieelever ha valt. Och nu slåss skolorna om elever, med information och reklam, med program som ska locka - med jobb efteråt eller en spännande och skojig skoltid.

Kommunala Bäckängsgymnasiet i Borås, till exempel, hade ett vikande sökandetal under flera år, och för att vända trenden införde skolan förra året nya utbildningar och gjorde snygga foldrar om utbildningarna. Förstahandsväljarna ökade med sextio procent berättar gymnasiecehfen Pär Arvidsson Fäldt.

Det är inte bara antalet skolor som har ökat - även antalet program har också ökat betydligt. Sammanlagt i Sjuhärad finns det nästan 50 olika program att välja bland; 18 nationella program och 31 specialprogram.

Störst valfrihet i Bollebygd
Allra störst valfrihet har ungdomarna i Bollebygd även om kommunen inte har något eget gymnasium. Men just därför kan ungdomarna i Bollebygd välja mellan olika program och skolor på andra håll - och bl a har hela utbudet inom Storgöteborg inom räckhåll.

- Eleverna har ingen lätt uppgift att välja, säger Jessica Lindh som är syokonsulent på Bollebygdsskolan.

Sara Gustavsson från Bollebygd vill bli polis, men efter högstadiet valde hon ändå att flytta hemifrån för att läsa ”spa- och fitness-programmet” på Drottning Blankas gymnasium i Varberg. Det är ett val som både kostar på, men också ger...

Val efter intresse eller arbete?
Verkstadsindustrin skriker efter arbetskraft, men det finns alldeles för få utbildningar på gymnasienivå för att täcka behovet. Det säger Lars-Åke Johansson på arbetsförmedlingen i Borås.

Han tycker det är synd att många av de nya utbildningarna som kommer riktar sig mot populära branscher, där det är svårt att få jobb.

Att reglera gymnasieutbildning efter arbetsmarknadens behov är Lars-Åke Johansson tveksam till, men däremot tycker han att informationen till eleverna om arbetsmarknaden borde bli bättre.

Mer ansvar för eleverna
Inför läsåret 2008/09 har en ny gemensam organisation skapats i Sjuhärad för gymnasieintagningen. Organisationens hemsida innehåller information om skolor, program, antagning och så vidare.

Detta innebär ytterligare eget ansvar för eleverna och mindre koll för syokonsulenterna som inte längre får pappersblanketter i handen.

Men en vecka innan deadline så hade inte speciellt många elever på Bollebygdsskolan gjort sina val via hemsidan. Det säger syo-konsulenten Jessica Lindh.

Förutom utbildning så ska eleverna på Bollebygdsskolan även välja mellan flera olika skolor och långt ifrån alla elever på Bollebygdskolan är klara över vad de ska välja nu på fredag.

Fler länkar
Fackförbundet Saco försöker hjälpa elever välja yrke .  Också företagens organisation Svenskt näringsliv drar sitt strå till stacken .

Arbetsförmedlingens webbplats  riktar sig till egentligen till något äldre ungdomar, men även inför gymnasievalet kan sajten erbjuda lite intressant läsning. Bland annat intervjuer med människor, om varför det valde sina yrken.

Facket och företagen i teknikbranschen vill uppmuntra till val av . Här går det bland annat att söka bland 600 program inom teknik och naturvetenskap. 

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se
Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se
Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Tidsplan gymnasievalet

1 februari:
- sista ansökningsdagen
April:
- preliminärintagning
15 maj:
- sista dagen för omval
Omkring 1 juli:
- slutlig intagning
Augusti/september:
- reservintagning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista