Kinna

Holländsk byråkrati snärjer företag

Kinnaföretaget Ludvig Svenssons har byggt upp ett onödigt stort lager. Svårigheterna att planera för framtiden beror på lagstiftarna i Nederländerna.

Företaget  Ludvig Svenssons är en stor tillverkare av växthusväv och säljer mycket till Nederländerna.

Där väntas en ny lag som säger att alla växthus måste täckas in med väv, något som Ludvig Svenssons räknat med i sin produktion.

Det som ställer till problem för Kinnaföretaget är att lagen från början skulle trätt i kraft i höstas men nu istället skjutits upp till juli i år.

Det här betyder att företaget tillfälligt tvingats dra ner på takten i produktionen, eftersom det just nu finns för mycket varor i lagret. Men, trots det så finns det inga tankar på speciella åtgärder, i alla fall inte för tillfället.

Bakgrunden till den kommande lagen i Nederländerna är att odlarna alltmer börjat använda sig av av konstbelysning i sina växthus, något som gjort att människor i närheten får svårt att sova på nätterna.
Därför ska den nya lagen reglera hur mycket ljus som får sippra ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista