Västra Götaland

Antalet skyddsrum minskar kraftigt i Västra Götaland

Sedan 2003 byggs det inga nya skyddsrum i Sverige, det har regeringen bestämt med bakgrund av den kraftigt minskade hotbilden. Inga skyddsrum ska egentligen avvecklas men trots det har 3400 tagits ur bruk de senaste tio åren och absolut flest i Västra Götaland.

Inte mindre än 1115 av de totalt 3400 skyddsrummen som tagits ur bruk i landet finns i Västra Götaland. Lagen om skyddsrum ger bara en möjlighet att avveckla ett skyddsrum om det finns särskilda skäl och det är Räddningsverket som i så fall fattar ett sådant beslut. I princip är det om ett skyddsrum är byggt innan 1945 eller om byggnaden som skyddsrummet finns i rivs som det avvecklas. 

- Det kan ha funnits väldigt många utav de här skyddsrumen från 40-talet, men om det är senare, moderna skyddsrum så kan jag inte hänföra det till annnat än att man har rivit hus, säger Björn Ekegren som är skyddsrumsexpert på Räddningsverket.

Björn Ekegren säger att det framöver kommer att bli svårare att få tillstånd att avveckla befintliga skydssrum.

-Ja det tror jag att man har märkt redan, att det krävs väldigt god bevisföring eller redovisning av särskilda skäl för att det ska gå igenom. Och vi har uppdraget att vara restriktiva av just därför att det inte byggs något nytt och vi skall bevara det bestånd som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".