Kriminalvård

Ska förhindra självmord i häktet

I december förra året tog en intagen Sjuhäradsbo livet av sig på häktet i Göteborg. Nu kommer det att vidtas åtgärder för att förhindra fler självmordsförsök på häktet.

Fredrik Ungerfält som var mannens advokat hade varnat för att Sjuhäradsbon var självmordsbenägen, men trots det ordnade häktespersonalen inte med någon specialtillsyn.

Enligt Göteborgsposten ska det i framtiden finnas en rättspsykiater till stöd för personalen, ett nytt frågeformulär för att spåra vilka intagna som är självmordsbenägna. Dessutom ska det vara fler möten mellan sjukvård och kriminalvård och mer skriftlig dokumentation.

Fredrik Ungerfält tror att det här arbetet kommer förbättra situationen. För han tycker inte att det varit helt bra tidigare.

- Alla som är inblandade i rättsprocessen har ett stort intresse av att det tillgår på ett så säkert och så bra sätt som det någonsin går... när man sitter häktad, är man i kris, livskris. Så att häktet blir en slags blandning mellan sjukhus traumacentral och häkte där man både ska uppfylla höga krav på vård och kommunikation, och också säkerhet, säger Fredrik Ungerfält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista