Regionen sparar - sjukresor chockhöjs

Sjukresorna ska bli dyrare. Genom att höja avgiften på sjukresor hoppas sjukvården spara över 85 miljoner kronor. De personer som åker sjukresor med färdtjänst drabbas allra hårdast.
I dag kostar det 30 kronor att ta färdtjänst till lasarettet. Regionens förslag är att mångdubbla avgiften på sjukresor med färdtjänst från nuvarande 30 till 150 kronor. Med den nya avgiften skulle det alltså bli fem gånger så dyrt att ta färdtjänst för att träffa en läkare än tidgare. På det här sättet hoppas regionen att kunna tjäna nästan 70 miljoner kronor. Ytterligare försämringar planeras för dom sjuka och deras sjukresor. Det blir även dyrare att åka taxi, buss eller bil enligt det förslag som tjänstemännen i regionen lagt fram. Till och med att åka ambulans skall bli dyrare. Dessutom höjs högkostnadsskyddet för dom som ofta åker sjukresor, med 300 kronor till 1.500. Genom att försämra villkoren för sjukresorna så skulle regionen kunna spara 85,5 miljoner kronor. I sparförslaget som läggs fram för sjukvårdsstyrelsen på torsdag förelsås besparingar på sammanlagt 250 miljoner. Avgifter för olika former av hjälpmedel föreslås och så överväger man att införa patientavgifter för barnsjukvård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".