Utan pengar. Foto: Jan-Åke Thorell
Borås

Pengarna bort från bussarna

Efter stölden inne i Borås lokaltrafiks lokaler nyligen blir frågan om att få bort kontanterna från bussarna åter högaktuell. På allt fler orter i landet införs kontantstopp i kollektivtrafiken.

Borås Lokaltrafik jobbar för att införa kontantstopp på samtliga bussar, framför allt för att försöka komma till rätta med problem med hot och våld mot busschaufförer.

Förebilder finns - i Göteborg har till exempel spårvagnarna redan blivit penningfria och bussarna ska bli det i september.

Bakgrunden är ett utbrett problem med hot och våld mot chaufförerna och Arbetsmiljöverket jobbar med en kartläggning av de här problemen.

I Borås finns redan möjlighet att betala månadskort via autogiro och att köpa enkelbiljett via ett textmeddelande med mobiltelefon.  

I månadsskiftet april-maj i år tas nästa steg mot ett totalt kontantstopp, då möjligheten att köpa månadskort på bussarna tas bort. Längre fram planeras att införa möjlighet att fylla på värdekort via internet.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".