Bilgaranti prövas

Den nya konsumentköplagen som infördes i juli förra året ska ge konsumenten ett starkare skydd - bland annat genom en slags garanti i sex månader som ska gälla i princip alla varor. Men när det gäller begagnade bilar är lagen fortfarande oprövad. Allmänna reklamationsnämnden ska inom kort ta ställning till flera fall där bilar gått sönder och köparen och bilfirman inte kan komma överens om vem som ska stå för reparationerna.
Om man köpt begagnad bil hos en bilhandlare - och det inte har gått mer än sex månader sedan köpet - då kan man hävda den nya konsumentköplagen. Lagen utgår från att felet fanns redan när man köpte varan - och att det är säljaren som ska åtgärda det. Men det här vill bilbranschen inte acceptera rakt av - eftersom det ju ligger i särskilt begagnade bilars natur att de plötsligt kan gå sönder. I lagen finns en brasklapp om att garantin ska gälla - OM det inte är oförenligt med felet eller med varans art. Hur det här ska tolkas vet ingen - inom kort ska Allmänna reklamationsnämnden avgöra det första fallet - och frågan är om det blir de begagnade bilköparna som drar vinstlotten och med nämndens goda minne kan hävda gratis reperationer i ett halvår - eller om motorbranschen kan fortsätta sälja begagnade bilar utan att behöva oroa sig för vilka kostsamma fel som kan dyka upp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".