Nyetablering

Trasiga bilar vinstlott för Borås

Bilföretaget Renault koncentrerar sin hantering av reservdelar för hela den nordiska marknaden till Borås. Ett nytt lager stort som två fotbollsplaner står klart på Viared, och på tisdag i nästa vecka är det dags för invigning.

Under 25 år är det Volvo som har skött importen till Sverige från den franska biljätten, men den tiden är över sedan 1 januari i år. Sedan dess sköter Renault själv importen via ett särskilt nordiskt dotterbolag.

Och det är det beslutet som spiller över på Borås, för det är från Viared som alla reservdelar ska skickas ut till Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Renault Nordic AB ska ha åtta egna anställda i Borås, men totalt kommer lagret att sysselsätta fler, eftersom bilföretaget samarbetar med logistikföretaget DSV där ytterligare anställda kommer att finnas. Hur många arbetstillfällen det handlar om vill Renault inte avslöja förrän i nästa vecka, meddelar Lennart Ström som planerar för invigningen av lagret.

Det egna bolaget i Norden är enligt pressinformation från Renault ett sätt att öka försäljningen av bilar. Och funkar den strategin så påverkar det på sikt också reservdelsförsäljningen, och därmed Borås.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".