Tranemo kräver besked om giftmark

Cancerframkallande gift ligger dolt i marken vid järnvägen utanför Limmared. Nu sätter Tranemo kommun press på Banverket, som ansvarar för den förgiftade marken, att göra något.

Det är inte första gången kommunen försöker få marken sanerad, men hittills har det inte hjälpt.

Under ett 20-tal år - från 40-talet fram till 1964 impregnerade SJ trä på ett område som ligger mellan glasbruket i Limmared och järnvägen. Kvar i marken efter stängningen blev bland annat kreosotoljor, som är cancerframkallande, och arsenik. När SJ och Banverket delades fick Banverket denna surdeg på halsen.

Nu har miljö- och byggnämnden i Tranemo beslutat att kräva Banverket på besked. Senast efter sommaren vill kommunen veta hur och när området kan saneras.

Visserligen hävdar Banverket, som regelbundet måste ta prover i området, att gifterna inte läcker ut i stora mängder. Men Tranemo kommun anser inte att det går att bortse från risker att gifterna kan spridas, till exempel om området som ligger vid ån i Limmared skulle bli översvämmat.

Historien upprepar sig, kan man lugnt säga, 1992 krävde kommunen också sanering av området. Nästan ett år senare, 1993, svarade Banverket, att verket fann det onödigt att rena området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".