Sjukvård

Friskare patienter på hotell

Borås lasarett satsar nu på ett patienthotell. Det skall ge friskare patienter till lägre kostnader tror sjukhusledningen.

På sjukhuset i Borås finns 422 somatiska vårdplatser. När man gjorde en mätning på sjukhuset i december räknade man ut att cirka 70 av de patienter som låg inne istället skulle kunna klara sig själva på patienthotell.

Det är inte någon enskild avdelning som ska gå över till hotellverksamhet, utan det kommer att komma patienter från olika avdelningar till hotellet. Där ska patienten vara mer självständig, rörlig och enligt Claes-Håkan Björklund ska patienten då känna sig friskare.

En typ-patient kan vara en person som opereras för en höftfraktur, efter operationen blir det vanlig vård på avdelningen, men när patienten blivit bättre och bara behöver sjukgymnastik så kan man ligga på hotellet istället.

En sådan hotellplats kräver bara 20 procent av personalen jämfört med en vårdavdelning.

Handlar det ändå inte om att bara spara pengar genom att försämra för patienten?

- Nej, det blir rätt vård för rätt patient. Behöver jag inte övervakning på natten när jag sover, eller att någon tittar till mig och ser att jag andas och att hjärtat slår, så ska jag inte ligga på en vårdavdelning, säger Claes-Håkan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".