Foto: Scanpix

Kondomtvång mot Klamydia

Förra året rapporterades fler Klamydiafall än nånsin tidigare och det är hos ungdomarna i åldern 15-19 år som det ökar mest.

Och Statsepidemiologen på Smittsskyddsinstituet Annika Linde efterlyser tydligare gränser för unga för att stoppa ökningen.

-Vi har ju lag på cykelhjälm, men vi har ingen kondomlag. Det är ju rätt intressant, säger Annika Linde som tycker att man kanske överskattar unga personers förmåga att dra sina egna gränser.

1200 fler klamydiafall rapporterades förra året i Västra Götaland, en ökning med 23% mot året innan.

I hela landet ökade Klamydiafallen med 44% och det är hos ungdomarna mellan 15-19 år som det ökar mest.

Karin Bengtsson och Isabelle Lerinzi är 16 år och tror att många ungdomar tycker det är pinsamt att fråga om man kan använda kondom.

Att gå med en obehandlad Klamydia leda till sterilitet och dessutom ökar risken att drabbas av andra könssjukdomar som HIV om man inte skyddar sig.

Men trots det fortsätter många att strunta i kondom Annika Linde menar att ungdomaarna ska börja ta ett större ansvar så krävs det skolans sexualundervsining förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".