Zalmai Amiri fick jobb på ett apotek. Foto: Mats Tiborn.
BORÅS

Allf färre bidragsberoende

Allt färre behöver socialbidrag. De senaste åren har både de lång- och korttidstidsarbetslösa fått jobb i högre utsträckning än tidigare. Zalmai Amiri är en av de som kommit ut på arbetsmarknaden efter år av bidragsberoende.

Efter fem år har Zalmai kommit ur bidragsberoendet. Han kände sig frustrerad och skämdes över att behöva gå till socialkontoret och få pengar tidigare. Han är ung och ville jobba, men hur han än försökte fick han inget jobb. Men så i somras fick han en praktikplats med lön på apoteket. Sadat Salibi har också kommit ur bidragsberoendet Han hade bidrag under ett halvår tills han i februari i fjol fick jobb. Inkomsten ökade marginell men han fick något annat istället.

Efter en å en halv månad fick Sadat arbete. Enligt statistik från sociala blocket har andelen som behövt socialbidrag i 12 månader eller mer minskat med cirka 10 % från 2006 till 2007. Patrica Thor på sociala blocket i Borås har märkt att något hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".