Gällstad köpcentra har en miljon besökare. FOTO: SR
GÄLLSTAD

Protester mot café i bostadshus

Ännu ett bostadshus i Gällstad ska nu byggas om för näringsverksamhet - och det är en utveckling som oroar många Gällstadsbor. Som ett brev på posten kommer nu också flera protestskrivelser.

Bygglovet till cafeét kommer upp på miljö- och byggnämndens sammanträde på tisdag den 5 februari. 

Gällstad har länge varit känt som Sveriges Trikåcentrum men på senare år utvecklats till ett stort köpcentrum med över en miljon besökare om året.

Utvecklingen är naturligtvis positiv - men har också en baksida med till exempel störande trafik och buller. För inte så länge sedan fick en fastighetsägare bygglov för att bygga om en villa till pizzeria - och protesterna från oroliga grannarna kom som ett brev på posten.

Och nu är det dags igen - den här gången är det ett hus som ska byggas om till café som väcker protester. Och argumenten är desamma: man vill inte ha näringsverksamhet i villaområdet eftersom det ger en rad olika problem: ökad trafik innebär parkeringsproblem, ökade avgaser och minskad säkerhet för barnen. Grannarna oroar sig också över oväsen, nedskräping och matos - och att ”bli som apor i en bur i sin egen trädgård” när besökarna kommer till Gällstad.

Per Johansson bor i området ocg så här sa han i oktober förra året.

- Vi blir fångna i våra egna trädgårdar. Får svårt at komma ut från våra egna infarter. Området är inte byggt för den här verksamheten.

Bygglovet till cafeét kommer upp på miljö- och byggnämndens sammanträde på tisdag den 5 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".