Öxabäck

Många öxabäcksbor upprörda

Nästan 30 invånare i Öxabäck i Mark protesterar mot planerna på ett över 100 meter högt vindkraftverk. Bygget överklagas och en av dom missnöjda är Magnus Andersson i Öxabäck

Inför beslutet i byggnadsnämnden fick bara tre personer som bor i närheten yttra sig, men ett betydligt större antal känner sig alltså berörda. De är djupt missnöjda med kommunens handläggning och beslut. Magnus Andersson är en av de många som överklagat.

Vindkraftverket ligger mycket högt mellan Spjutås och Kappelabo i Öxabäck. Enligt kommunens egen översiktsplan ligger verket i ett område med stora cch relativt opåverkade skogsområden med höga naturvärden. Där rekomenderas att inget byggs som kan störa naturvärdena. Trots denna skrivning så blev det tillstånd för den över hundra meter höga masten.

Men de nära 30 personerna är djup missnöjda med att inte fler fick yttra sig över vindkraftverket. Nu kommer resultatet mängder med familjer överklagar beslutet. Dessutom känner de sig motarbetade av kommunen. Tidigare har det varit gårdsnamnen som kommunen hanterat på ett ur Öxabäcksbornas synsätt, nonchalant sätt. När nu vindkraftverket fick bygglov där kommunen hörde bara ett fåtal personer innan det fick godkänt gör att många upplever att kommunen sytematiskt nonchalerar människorna i Öxabäck.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".