Anna-Karin Karlsson. Foto Sofia Boo-
Borås

Nyårsaftons raketattack i rätten

På måndagen startade rättegången mot de personer som ska ha stoppat in en raket i munnen på en  kvinna på nyårsafton i Borås.

Gänget åtalas också för att ha misshandlat en entrévakt senare på kvällen.

Den 18-årige mannen som misstänkts ha stoppat en raket i munnen på en kvinna på nyårsafton kommer in i rättssalen med handfängsel och en handduk över huvudet.
Det är fullt i rättssalen och vissa åhörare får stå eftersom sittplatserna tagit slut.

Åklagaren börjar med att kalla den misstänkte och hans kompisar för ett ligistgäng, och sen får kvinnan som ska ha fått raketen i munnen berätta sin historia.

Hon berättar om hur hon gått fram till 18-åringen vid vattentornet för att säga åt honom och hans vänner att sluta skjuta raketer mot människor.
Han ska då ha blivit aggressiv, börjat kyssa henne i ansiktet, stuckit in en raket i hennes mun, kallat henne djävla hora och slutligen hotat att tända på. En händelse som kvinnan säger att hon fortfarande drömmer mardrömmar om.

Hon kunde dagen efter peka ut 18-åringen för polisen, men mannen själv förnekar att han någonsin sett kvinnan.

Han säger att han var vid vattentornet men att han inte har pratat med kvinnan. När åklagaren påpekar att han ljugit i polisförhör om en del saker så erkänner han det och ber om ursäkt, men säger att han nu talar sanning.

Anna-Karin Karlsson från Borås är väninna till kvinnan som ska ha blivit hotad med en raket i munnen.
Anna-Karin fick själv en raket i bakhuvudet samma kväll, men där finns ingen misstänkt eftersom ingen har kunnat peka ut den person som sköt raketen.

– Där är jag väl ganska arg, för det tycker jag känns uppenbart vilket gäng som gjorde det. Jag tycker att alla på något sätt borde bli straffade för vad dom gjort.

Raketen har gjort att hon numera har en del löshår för att dölja ett par kala fläckar, och inte minst har händelsen gett henne jobbiga minnen.

– Jog hoppas att det blir bättre, att det lugnar ner sig, och att man kan gå vidare. Det är därför jag är här idag, för jag hoppas att jag kan göra ett slut.

Rättegången, där totalt 5 personer står åtalade, pågår i två dagar - bland annat om ett misshandelsfall senare på nyårskvällen, och övergrepp i rättssak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista