Foto: Scanpix
Herrljunga

Herrljunga slutar stödja kvinnojour

Herrljunga kommun säger upp sitt avtal med kvinnojouren Olivia i Alingsås, ett avtal man haft sedan 1987. Enligt kommunen är det för få kvinnor som söker hjälp hos kvinnojouren.

Men kommunen planerar även i fortsättningen att använda sig av jourens tjänster vid behov och Anna-Lena Mellkvist på Kvinnojouren ställer sig frågande till Herrljungas beslut.

Kvinnojouren Olivia ligger i Alingsås och har idag, efter Herrljungas avhopp, samarbete med kommunerna Lerum, Alingsås och Vårgårda.

Förra året kontaktades jouren av nästan 190 nya kvinnor och tjejer och boendet är nästan konstant fullt säger Anna-Lena.

Herrljunga kommun betalade förra året 117 000 kronor till jouren, pengar som går till att hålla verksamheten igång med till exempel skyddat boende och personal. Men trots avslutat kontrakt så planerar Herrljunga även i fortsättnigen att använda sig av jourens tjänster säger Anna-Lena. Men i stället fört att ge ett fast årsbelopp så planerar man att köpa tjänster vid behov, en ekvation som Ann-Lena Mellkvist inte tycker går ihop.

-Det är ju klart att skulle alla lösa det på det sättet så är det ju problematiskt, men vi upplever att kontakten med Olivia från Herrljungakvinnor har varit minimal, säger ordförande för Socialnämnden i Herrljunga Kari Hellstadius.

2006 och 2007 hörde ett 20-tal kvinnor av sig till jouren och de två åren innan dess 35 respektive 60 stycken enligt statistik från Olivia och Herrljunga kommun.

sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".