Ökat intresse för byggande i Borås

Intresset för att bygga flerbostadshus tycks vara på väg uppåt i Borås igen. För en månad sedan ville inte en enda inbjuden byggmästare bygga på någon av de tomter som Borås Stad erbjöd. Men de senaste veckorna har fyra byggmästare anmält sitt intresse.
Det är tomter i centrala Borås som byggmästarna säger sig vilja bygga på, till exempel korsningen Kungsleden/Åsbogatans sydöstra hörn och vid Ramnåsgatan bakom Särlaskolan. Vissa av tomterna åtföljs av dyra villkor. Den som exempelvis ska bygga på tomten vid Kungsleden måste också bygga parkeringsdäck i närheten, inte bara för de nya hyresgästernas bilar utan också för de kommunala tjänstemän som parkerar på tomten idag. Så det kan bli dyrt, och det är det som varit haken hittills. Storbyggmästare med stor administration har haft svårt att hålla nere kostnaderna i nivå med dagens hyror. Och små byggmästare som kan hålla nere kostnaderna har inte klarat av så stora byggen som flerbostadshus. De byggherrar som nu anmält sitt intresse tillhör kategorier mindre byggmästare. Boråspolitikerna lär välkomna deras intresse med öppna armar - Borås skriker efter nya bostäder - och det återstår att se om dessa byggherrar vågar ta risken när de får höra villkoren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".