Miljöförorening drabbar skattebetalarna

Ett namnbyte och en konkurs på ett företag tvingar skattebetalarna att betala miljöföroreningar i Marks kommun. Det nedlagda sågverket i Örby kan inte ställas till ansvar för den förorenade marken anser länstyrelsen.
Det var sommaren 2001 som höga halter av miljögiftet pentaklofenol upptäcktes på ett nedlagt sågverksområde i Örby i Marks komun. Giftet var rester från träimpregneringsmedel som använts före 1972 och som hamnat i marken. Sågverksområdet ligger bara några hundra meter från en kommunal dricksvattentäkt . Länstyrelsen har utrett vem som har ansvar och har kommit fram till att sågverksföretaget inte kan anses ha ansvar för giftet. Sågverksföretaget övertog verksamheten 1978 med ett likalydande namn som föregångaren. Sedan det gamla företaget försatts i konkurs finns det idag inte någon att ställa krav mot. Kommunen måste nu söka statliga bidrag för att sanera delar av sågverksomten, men det kan ta lång tid innan man får några pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".