Polishögskolan

Kraftig bantad polisutbildning

Nu dras polisutbildningen i landet ner mycket kraftigt. Ett beslut som kraftigt försämrar möjligheterna till en fjärde polisskola som Borås har kämpat för.

Det kraftigt minskade antalet platser ger helt inget utrymme för en poliskola i Borås.

Efter den stora ökningen av antalet antagna till polisutbildningen de senaste åren minskar platserna nu mycket kraftigt från och med nästa år.

Under senare år har antalet utbildningsplatser för polisstuderande ökat i enlighet med Rikspolisstyrelsens strävan att höja antalet poliser i Sverige till 20 000 fram till år 2010. Nu när målet snart är uppfyllt drar RPS kraftigt i handbromsen.

Enligt beslutet ska antalet elever i Stockholm minskas till 250 per termin. I år är antalet platsen 335. Även Växjö drabbas och där blir det ännu kraftigare nedskärningar. Nu tas 216 elever in per termin i Växjö, från och med nästa år ska bara 48 platser finnas kvar, enligt förslaget. I Umeå ska 144 utbildningsplatser minskas till 48 per termin.

Det innebär att antalet utbildningsplatser minskar till hälften, från 695 platser till 346,  och med så få plaster torde det inte finnas något ytrymme för ytterligare en polishögskoka i Borås.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".