Borås

Vill ha samarbete mot olyckstrend

Mer utbildning och mer samarbete inom transportkedjan. Det är receptet för att få ner antalet dödsolyckor i transportbranschen enligt Lastbilscentralens VD i Borås.

Arbetsgivarna i åkeribranschen kritiserades på torsdagen i nyheterna för att inte ta sitt arbetsgivaransvar när det gäller säkerheten.

– Det är ändå dom som är ansvariga för att arbetstagaren, lastbilsföraren, har en bra arbetsmiljö. Det ska inte vara med risk för livet man går till arnetet varje dag, sa Anna-Karin Neikter på branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.

En av arbetsgivarna i branschen är Ove König, VD för Lastbilscentralen i Borås, som sysselsätter omkring 60 chaufförer.

– Vi har del i ansvaret, liksom lagstiftning, lisom våra kunder och alla som jobbar i branchen. Jag vill nog mena att vi från LBC:s sida här i Borås gjort vad vi har kunnat, och vi fortsätter jobba intensivt med de här frågorna, säger Ove König.

Som exempel på åtgärder som Lastbilscentralen i Borås vidtagit nämner König att företaget installerat alkolås i samtliga fordon, och att bromsarna på fordonen kontrolleras dubbelt så ofta mot vad reglerna säger.

Vidare menar han att mer satsning på utbildning och samarbete med andra aktörer är det viktigaste i det fortsatta säkerhetsarbetet.

Hör mer om kritiken här:

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".