Tusentals strömlösa i Sjuhärad

Den hitttills värsta stormen i vinter säger Vattenfall om den storm som gjorde cirka 5 000 hushåll strömlösa i Sjuhärad. Tidigt på söndagsmorgonen var fortfarande 700 hushåll utan el i Sjuhäradsbygden. 400 fanns i Mark och Svenljunga och tillhör Vattenfalls kundnät. Vid 14-tiden var det mindre än tio hushåll som var strömlösa.

Alla Sjuhärads kommuner var berörda av strömavbrotten utom Herrljunga och Vårgårda där endast ett litet fåtal var berörda. Flest strömavbrott hade Vattenfall i Borås och Mark där totalt 2 600 hushåll var strömlösa strömlösa under morgonen

I Ulricehamn var tusen hushåll utan el och Svenljunga, Tranemo och Bollebygd var det cirka 500 i vardera kommunen som var strömlösa under morgontimmarna.

EON har cirka 360 som var strömlösa i Svenljunga och Tranemo. Denna siffra sjönk obetydligt under lördagsförmiddagen. Bland annat beroende på att EON hade stora problem i Jönköping och Kronobergs län med 25 000 strömlösa vilket gjorde att EON lade en stor del av sina resurser där.

Fredag kväll var värst. Då var 10 000 utan el i Sjuhäradsbygden.

Under söndagen kunde EON och Vatenfall fortsäta laga ledningar vilket innebar att under hundra var strömlösa i  Svenljunga vid niotiden. Även Vattenfall kunde minska antalet strömlösa under förmiddagen.

I Svenljunga var det EON-kunder i området runt Kalv som var hårdast drabbade.

-----------------------------------------------------------------------

Kritisk till EONEn av de strömlösa kalvinvånarna var Länsstyrelsens rovdjursspårare Tommy Berglund som varit utan el sedan fredag eftermiddag.

Han var igår eftermiddag kritisk till EON, som han menar inte använde allt det manskap som fanns tillgänglig för att rensa bort nedfallna träd från ledningar.

-----------------------------------------------------------------------

Bonde riskerar förlora 25 000 kronor
Familjen Kruif som har ett lantbruk utanför Svenljunga har varit utan ström sedan fredag klockan 17:00.

Det reservaggregat man hade på gården gick sönder så redan under fredag kväll och därför kunde man först under lördag förmiddag mjölka de 170 kor som hade fått vänta alldeles för länge på att bli mjölkade. Och kommer inte strömmen tillbaka så kan Pieter de Kruijf tvingas kassera mjölk till ett värde av 25 000 kronor.

-----------------------------------------------------------------------

Flera tåg stoppade Flera järnvägslinjer har drabbats av nerfallna träd. Vid middagstid på lördagen var det bara mellan Borås och Göteborg det gick att åka tåg.

Borås Värnamo och Borås - Herrljunga var avstängda och kommer så att vara till söndag klockan 18.

Borås - Varberg har också drabbats av nerfallna träd men där är prognosen att de kan öppnas lördag kväll klockan 18.

Svettigt för Räddningstjänsten
Sedan i fredag eftermiddag har räddningstjänsten genomfört närmare 50 insatser för att röja bort nedfallna träd över vägar och järnvägar. Vid en av dessa insatser har även en bil krockat med ett nedfallet träd. Dock blev ingenperson skadad. 

Räddningsttjönsten har fått rycka ut till olika byggnader där stormen framförallt slitit loss takplåtar. En av de drabbade byggnaderna är Ryahallen i Borås där vinden tog tag i taket.

Utöver dessa storminsatserna har räddningstjänsten haft larm till 3 soteldar.

Personal från 14 brandstationer i Sjuhäradsbygden har deltagit i dessa insatser. Men inga allvarliga skador har rapporterats. 

-----------------------------------------------------------------------


Användbara länkar:
www.sj.se
www.vattenfall.se
www.eon.se

Har du information om stormen?
Ring 033-177500
eller skriv till news.sjuharad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.