Oskar Svärd från Tvärred vann Vasaloppet

Oskar Svärd från Tvärred vann Vasaloppet. Norrmannen Jörgen Aukland såg ut att ha kommandot över loppet men på upploppet lyckades Svärd pressa sig förbi Aukland och vinna den 79:e upplagan av Vasaloppet.
Oskars Svärds segermarginal var en sekund. För Jörgen Aukland, bror till VM-åkaren Anders Aukland, blev det en tung avslutning. Han var på väg att bli den förste norrmannen att vinna Vasaloppet sedan 1971. Men i ett spurtdrama som redan beskrivs som klassiskt, mellan trion Aukland, Svärd och tjecken Stanislav Rezac, drog Oskar Svärd det längsta stråt. Aukland ryckte precis före kontrollen vid Eldris, med en dryg mil kvar, och fick ett försprång på fem sekunder. Svärd och Rezac kunde dock jaga ifatt strax innan upploppet i Mora. - Aukland åkte smart och jag kände mig väldigt sliten, men vi kom ifatt och i det läget måste jag erkänna att jag mest trodde på Rezac. Men jag provade i alla fall att gå ut i högerspåret och köra. Egentligen var jag helt slut, men det gick på ren vilja. sa Oskar Svärd. I mål klockades Svärd för 3 timmar, 58 minuter och 23 sekunder, en tid som räckte till hans livs första Vasaloppsseger, bara meter före tvåan Aukland och trean Rezac. Den tidigare resultatraden för Svärd i Vasaloppet var 9-2-5-3. Alla favoriterna fick en perfekt resa genom loppet, länge var det runt 30 man med i täten, toppåkare efter toppåkare låg långt bak, körde taktiskt och samlade kraft. Fjolårssegraren Daniel Tynell, Falu/Borlänge, vann spurtpris i både Risberg och Hökberg, men försvann när Aukland drog upp tempot. Loppets sista mil gick väldigt fort. Oskar Svärd firade i går segern på en restaurang i Mora tillsammans med sina föräldrar och medhjälpare. I intervjuer i Radio Sjuhärad tackar Oskar Svärd sina föräldrar och många Tvärredsbor som hjälpt fram honom i skidkarriären. Idag på morgonen säger Oskar Svärd att det är ryggen som ömmar mest efter loppet i går. I dag har han fått permision från jobbet som officer på regementet I 5 i Östersund och han räknar med att uppvaktningarna kommer att fortsätta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".