Rättegång efter stor stöldhärva i Mark

Nu i veckan inleds rättegången mot fem unga män som bland annat ägnat sig åt bilstölder och olovlig körning i Mark och trakterna däromkring. Dessutom misstänks de för stölder och narkotikabrott, enligt åtalet vid Borås tingsrätt.
De unga männen, som är mellan 20 och 27 år, har under ett par års tid gjort sig kända hos polisen i Mark genom att begå en mängd brott. De har bland annat stulit bilar, kört drogpåverkade och begått inbrott. Men det är inte fråga om någon liga. Enligt kammaråklagare Carl-Henrik Andersson rör det sig om personer som missbrukar narkotika och lever ett kriminellt liv, där de ibland har varit inblandade i samma brott. Därför kallas de nu till samma rättegång, med en mängd åtalspunkter. En av dem som förekommer många gånger i stämningsansökningarna är en 20-åring från Borås, som bland annat var med vid ett inbrott i Haby utanför Skene i oktober förra året. I samband med detta körde han avsiktligt på en man som hade upptäckt inbrottet. Denne fick lindriga skador, men chockades och lider fortfarande av sviterna. Åklagaren skriver att 20-åringen visat grov oaktsamhet och uppenbar likgiltighet för en annan människas liv. Den åtalade nekar till brott vad gäller de här händelserna, men i övrigt har han och de andra ynglingarna erkänt det mesta som de misstänks för.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".