Hårdare tryck på kvinnojourerna

Anmälningar om misshandel mot kvinnor ökar och kvinnojourerna får allt mer att göra. 2006 gjordes 25.500 anmälningar om misshandel mot kvinnor och samtidigt kontaktades kvinnojourer runt om i landet av över 60.000 kvinnor.

Anmäld misshandel mot kvinnor har ökat med över 30 procent de senaste tio åren och enligt BRÅ är mörkertalet stort. Man räknar med att bara var femte kvinna faktiskt anmäler att hon blivit misshandlad.

Kvinnojourerna runt om i landet vänder sig alltså till tiotusentals kvinnor varje år som sen inte går vidare och gör en anmälan.

Madelene Persson är ordförande för kvinnojouren i Mark och där ger man samma bild som i Alingsås, alltså ett fortsatt stort behov av stöd för utsatta kvinnor.

Anna-Lena Mellkvist som har arbetat på kvinnojour sen slutet av 80-talet säger att våldet inte bara fortsätter, utan att det blir grövre och innehåller mer förnedrande sexuella inslag.

Hör också:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".