Mark

Många brister i kommunala kök

Bara vart nionde kök, eller 12 procent, blev godkända när Miljökontoret gick igenom Marks kommuns alla kök på dagis, skolor och servicehus. Vart fjärde kök underkändes.

Anledningen är nya EU-krav inom livsmedelområdet som nu för konsekvenser.

Bristerna är många och skiftande enligt Eva Appelqvist, sektorchef för kost- och städservice (inom teknik- och samhällsförvaltningen) i Mark.

- Det är allt från dålig dokumentering, hur man skriver ner och följer de rutiner som finns, brister i dokumentation av temperatur, trasig inredning och striktare regler för vem som får vistas i köken och en del annat, säger Eva Appelqvist, sektorchef för kost- och städservice inom teknik- och samhällsförvaltningen i Mark.

Det är en omfattande kontroll som nu görs av miljökontorets livsmedelsinspektörer pga de nya EU-reglerna. Kostnaden för kommunen att göra de större inspektionerna är i år över en halv miljon, jämfört med knappt hundra tusen för något år sedan.

Nu håller man på dels med en omfattande utbildning av alla somm sysslar med livsmedel, dels åtgårdas bristerna men alla kök kommer inte att vara kvar som kök i framtiden.

- Vi håller på med en översyn och först får dom större köken som har överkapacitetet mer uppgifter medan de minsta köken försvinner som tillagningskök och iställer blir de mottagningskök , sedan får vi se hur vi gör, säger Eva Appelqvist.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".