Mobilmastklagan utan verkan

Hälften av alla överklaganden som gäller bygge av mobiltelefonmaster kan inte prövas av länsstyrelsen. De som klagar har helt enkelt inte rätt att klaga.
Länsstyrelsen får in många överklaganden, hittills i år närmare 300, men många av dem tar länsstyrelsen inte hänsyn till. - Efter utredningen kommer det ofta fram att många bor väldigt långt från masterna och då är vi tvungna att avvisa dem, säger Sven Boberg på länsstyrelsen. Ett annat problem är att många klagomål kommer in i form av långa namnlistor, där det ibland inte går att tyda vem som har skrivit under. Väldigt sällan finns namn och telefonnummer med. Och då finns det en risk att överklagandet avvisas bara på grund av det. Ett bygge går inte att överklaga bara som samhällsmedborgare. man måste vara direkt berörd, vilket till exempel betyder att man måste bo i närheten av den planerade masten för att ha rätt att klaga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".