Mördarsniglarna

LRF vill ha snigelforskning

Radio Sjuhärad har tidigare berättat om farhågor från bönder som misstänker att deras kor dött av mördarsniglar i fodret. Nu kommer fler krav på forskning i frågan sedan det visat sig att nästan hälften av bönderna i Västra Götaland har drabbats av mördarsniglar, enligt en enkät som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har gjort.

Mer än hälften av Västra Götalands bönder har mördarsnigelnden, eller den spanska skogssnigeln, som den egentligen heter, på sina åkrar.

Av de som har den så har mer än två tredjedelar problem med den, problem som kostar lantbrukarna pengar. Nytt foder måste köpas in och fastigheten riskerar att sjunka i värde.

Kajsa Nilsson, vice ordförande för LRF Sjuhärad, tror inte att mördarsnigeln går att utrota. Men det finns medel som kan hämma den, t.ex. mikromasken Nematoder som testats med bra resultat i Norge.

Men det behövs också forskning. Man vet inte vad som händer i fodret; om exempelvis mördarsnigeln sprider gift. Det finns bönder som hävdar att deras djur, i första hand kalvar, dött på grund av snigelförorent foder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".