Borås

Larm sårbart på landsbygden

På landsbygden är trygghetslarmen som är kopplade till det fasta telefonnätet mycket sårbara. Lättmanövrerade mobiltelefoner är en lösning på problemet, men att kommunen hjälper till är ingen självklarhet.

Trygghetslarmen för de äldre som bor på landsbygden är sårbara och innebär en stor otrygghet för många.
Det här menar Stig Flyckt som bor i byn Ön utanför Fristad, som ofta drabbas av telefonavbrott.

Stig bor tillsammans med sin syster som är över 80 år och lider av en svår lungsjukdom.

Han är beroende av att med hjälp av sitt trygghetslarm snabbt kunna komma i kontakt med hemtjänstpersonalen i Fristad när systern blir dålig.

De gamla luftburna telefonledningarna i byn Ön innebär dock att risken för telefonavbrott är stor så fort det blåser kraftigt. När det blir teleavbrott i byn slutar också hennes trygghetslarm att fungera - vilket skulle kunna få ödesdigra konsekvenser.

Granne med Stig och hans syster bor Åke Jansson. Han menar att kommunens trygghetslarm inte innebär någon vidare trygghet för dom som bor i områden som ofta drabbas av telefonavbrott.
För att hjälpa Stigs syster att känna sig tryggare har Åke Jansson hjälpt henne att skaffa en så kallad pensionärsmobil - en mobiltelefon med stora knappar med förprogrammerade telefonnummer som är lätt att använda. 

– Det ska inte ligga på den enskilde att skaffa sådana här telefoner, det borde kommunen stå för, menar Åke Jansson.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista