Herrljunga

Skyddsombud kritiserar regeringen

Skyddsombuden på ett Herrljungaföretag kritiserar arbetsmarknadsministern. Företaget fruktar att de nya reglerna ska slå undan fötterna för en fungerande rehablititering.

Det är regeringens planer på att kraftigt korta rehabliteringstiden för långtidssjuka som får skarp kritik av skyddsombuden på företaget Tour & Andersson i Herrljunga.

Den 1:a juli ändras reglerna för hur länge en sjukskriven får rehabliteras av sitt företag.
Om arbetsgivaren inte kan erbjuda den sjukskrivne ett lämpligt arbete efter sex månader, och om den sjukskrivne samtidigt bedöms kunna ta ett annat arbete, så avslutas sjukskrivningen.
Personen får då skriva in sig hos arbetsförmedlingen.

Enligt Mats Palm, skyddsombud för Metall, fungerar dagens system bra för Tour&Andersson, och han befarar att företaget i framtiden kommer att förlora duktig personal eftersom det ibland tar betydligt längre tid att få tillbaka sjuka medarbetare i jobb

Brevet till Littorin skickades in för en månad sedan, men något svar har Mats Palm inte fått.

– Jag tycker det är riktigt svagt att han som har ansvaret för den här problematiken inte bemödar sig att svara när samtliga skyddsombud på den enskilt största arbetsplatsen i en kommun ställer frågor och har synpunkter på just det som är hans departents frågor, säger Mats Palm.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".