Byttorpsklint

Äldreboendet i blåsväder igen

Nu kommer mer hård kritik mot det privata äldreboendet Byttorpsklint i Borås. En kvinna hamnade i koma efter att personalen slarvat.

Det fortsätter att storma kring det privatdrivna äldreboendet Byttorpsklint i Borås.
Personalen klagar på att de inte hinner med mer än det allra nödvändigaste, och de boende pekar på att vården är eftersatt.

Det senaste exemplet är 95-åriga Karin Johansson som flyttade till Byttorpsklint i september förra året. Efter att personalen slarvat med att kontrollera hennes diabetes hamnade hon i koma tre gånger.

Sonen Arne Johansson är mycket upprörd.

– När vi kom till lasarettet så var hon helt borta, och läkarna sa att blir hon sämre sätter vi inte in mer resurser, utan då är det så att hon kommer att dö.

Men kvinnan klarade sig, men det var enligt Arne Johansson inte äldreboendets förtjänst.

– Det hade kunnat förhindras med tätare kontroller av sockret uppe på Byttorps klint, plus att de kanske satt in resurser för att få ordning på sockret. Det är en fruktansvärd miss, också hände det tre gånger dessutom, säger Arne Johansson.

Verksamhetschefen på Byttorpsklint David Clifford säger att diabetes sköts efter ordination enligt läkare, och vad gäller Karin Johansson kan olika faktorer som stress vid flytten spelat in.

När Arnes mamma bodde hemma höll hemtjänsten koll på hennes åldersdiabetes och hon hade inga problem, men vid flytten till Byttorpsklint testades hon så sällan att blodsockret sjönk och hon alltås hamnade i koma

Karin Johansson har enligt sonen varit kärnfrisk hela sitt liv, på senare tid har den 95 åriga damen blivit dement och klarade sig inte längre hemma, de anhöriga valde Byttorpsklint eftersom hon bott på Norrby och känner igen sig hemma där.

I mars 2007 tecknade kommunen nytt avtal med det privata företaget Aleris, som driver Byttorps klint.
Det nya avtalet kostar fem miljoner kronor mindre per år, jämfört med de gamla, och fick stora konsekvenser - ungefär 16 heltidstjänster försvann.

Läs mer här:

Sara Kvist
sara.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".