Tvärredsaffären

Dyrt efterspel till husaffären

Det blir ett dyrt efterspel till försäljningen av Tvärreds förskola. Snart är hela försäljningssumman uppäten av ett dyra utredningar.
I går avvisades också kravet att kommunledningen skulle avgå.

Affären med Tvärreds förskola blir allt dyrare för Ulricehamns kommun.

I dag är kostnaden för försäljningen uppe i över 220 000 kronor - lika mycket som en rivning skulle kosta eller ungefär lika mycket som försäljningen av skolan gav.

Utredning kostade 200 000 kornor
Bara räkningen från den oberoende juristkonsulten som utredde affären, efter krav från oppositionen, gick på 200 000 kronor.

I slutet av förra året beslutade en oenig kommunstyrelse att utreda försäljningen av Tvärreds före detta förskola. Anledningen var att den inte sålts till högstbjudande utan till en centerpartist i Tvärred.

En ohelig allians bestående av moderater och vänsterblocket drev igenom kravet på att ta in en utomstående expert för att granska hela affären.

Den blev klar i början av mars i år. Enligt den första överenskommelsen så skulle den få kosta 160 000 kronor. I slutet av förra veckan kom räkningen till Ulricehamns kommun. Den löd på 197 000 kronor, betydligt dyrare än den summa som diskuterades som maxbelopp när beslutet togs.

Många på kommunen reagerade
Flera personer i kommunen reagerade på summan. Tillsammans med mäklararvodet på 24 000 kronor, och där kom kommunen billigt undan för minimiarvodet är egentligen 30 000 kronor, så är summan nu uppe 221 000 kronor. En rivning av byggnaden som var aktuell för ett år sedan hade kostat 200 000 kronor.

Men nu såldes den under uppmärksammade former. Köparen betalade 246 000 kronor.

Lägger man därtill all den tid som kommunens tjänstemän lagt ner för att utreda och skriva PM om affären så får ytterligare tusenlappar läggas till kostnaden. Dessutom har frågan redan förlängt många sammanträden vilket också kostat pengar. Sammantaget så är kostnaden för husaffären nu uppe i den nivå som kommunen fick för huset. Och då återstår revisorernas utredning som pågår just nu. Även diskrimineringsombudsmannen utreder affären.

Politiska motsättningar
Men den har också lett till hårda politiska motsättningar. Samtidigt som den oväntade räkningen på 197 000 kronor dök upp på kommunen så dök det lika oväntade kravet på att kommunchefen och kommunstyrelsens ordförande skulle avgå, ett krav som blir svårt att realisera för minoriteten som krävt det.

När kommunstyrtelsen på måndagen sammanträdde så blev också kravet från oppostionen att den högsta kommunledningen skall lämna sina uppdrag till Tvärredsaffären avvisat.

Efter votering beslutade majoriteten att kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Roland Karlsson, och kommunchefen Karl-Erik Claesson skall sitta kvar.

Många är less på affären
Många som Radio Sjuhärad talat med på kommunen anser nu att hela konflikten tar för mycket kraft från annat arbete som blir lidande. Som helhet så tenderar nu kostnaden för Tvärredsaffären att bli ett ok som blir tyngre än något annat.

 Pär Sandin
022 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".